
Hodowla matek i sprzedaż odkładów
Tomasz Kosacki
T: 696 326 826
E: pasieka.tkosacki@wp.pl
Sprzedaż miodu i produktów pszczelich
Jacek Kosacki
T: 696 454 264
E: kosacki1987@o2.pl
Miód Gryczany 1,2kg " 2022"
Opis
Właściwości miodu gryczanego
Miód gryczany uzyskiwany jest z nektaru biało-różowych kwiatów gryki. Trudno go pomylić z inną odmianą miodu. Ma on ciemną barwę bursztynową i płynną konsystencję. Po skrystalizowaniu kolorem przypomina mocną herbatę. Miód gryczany łatwo rozpoznać po ostrym, lekko piekącym smaku. Lecznicze właściwości miodu gryczanego znane są na całym świecie. W odróżnieniu od innych rodzajów miodu, Miód gryczany zawiera substancję wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne - rutynę. Z tego powodu jest on polecany zwłaszcza osobom starszym, szczególnie narażonym na schorzenia układu krwionośnego, np. miażdżycę.Rutyna ma także właściwości przyśpieszające gojenie ran zewnętrznych i wewnętrznych. Przez wzgląd na te właściwości miodu zaleca się jego spożywanie przy złamaniach. Miód gryczany jest bogaty w minerały i witaminy. Ze względu na dużą zawartość magnezu zaleca się jego spożywanie przy stanach wyczerpania nerwowego. Bursztynowy nektar korzystnie wpływa również na pamięć.Miód gryczanySzczególnie nadaje się do wyrobu miodów pitnych. Duża zawartość kwasów sprawia, że fermentacja napojów przebiega prawidłowo, a silny aromat i swoisty ostry smak czyni napoje miodowe bardziej pikantnymi. W stanie płynnym, kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu kolor brązowy, konsystencja gruboziarnista przy czym na powierzchni często pozostaje warstwa rzadkiego miodu. Miód o silnym zapachu kwiatu gryki, smak ostry lekko piekący.Miód gryczany – jak stosowaćŁyżkę miodu gryczanego dobrze jest rozpuścić w szklance letniej wody wieczorem po to, żeby spożyć go na czczo z rana na 30 minut przed śniadaniem. Taka kilkutygodniowa (np. 3-tygodniowa) kuracja poprawi nasza odporność, wygląd skóry, trawienie, stan naczyń włosowatych, samopoczucie. Całkowite trawienie miodu gryczanego trwa poniżej 2 godzin, lecz jego główna masa (cukry proste) w czasie 15-20 minut są we krwi. Dłuższego trawienia wymaga tylko 2-4% masy miodu gryczanego. Zaobserwowano, że regularne stosowanie miodu gryczanego u często chorujących dzieci i osób starszych, po 3 tygodniach stosowania kuracji miodowej wpłynęło zdecydowanie na poprawę stanu zdrowia. Szklanka wody w temperaturze 40°C (przy wyższych temperaturach miód traci właściwości lecznicze) z łyżeczką miodu dobrze podziała na niestrawność, ból brzucha, wzdęcia, biegunkę i kłopoty z perystaltyką jelit. W stanach chorobowych (kaszel, przeziębienie) można stosować 1–2 łyżki miodu gryczanego (a nawet więcej, jeśli nie ma skutków ubocznych) 3 razy dziennie. Profilaktycznie mogą to być 1–2 łyżki stołowe na dzień. |
Anna Duliban
Miód "niekombinowany",najwyższej jakości,mi wyjątkowo smakuje.Polecam z czystym sumieniem.
B.
Aromatyczny miód gryczany jeszcze o ciekłej konsystencji udało mi się kupić, więc tylko cieszyć się jego smakiem. Jakość -wyborna, pachnie pszczółkami. Gorąco polecam ten przepyszny miód.
Kamil Kasprzak
Pyszny, o głębokim zapachu gryki. Dotarł bardzo dobrze zapakowany.