
Hodowla matek i sprzedaż odkładów
Tomasz Kosacki
T: 696 326 826
E: pasieka.tkosacki@wp.pl
Sprzedaż miodu i produktów pszczelich
Jacek Kosacki
T: 696 454 264
E: kosacki1987@o2.pl
Miód Rzepakowy 2023 1,2kg
Opis
Walory miodu rzepakowego
Krótka charakterystyka miodu rzepakowego
Jest miodem wiosennym, bardzo popularnym w naszym kraju. W postaci płynnej jest prawie bezbarwny, lekko słomkowy lub jasnożółty z zielonkawym podbarwieniem.
Bardzo szybko się krystalizuje, przyjmując mazistą („smalcowatą”) konsystencję oraz biało-kremową barwę. Jego zapach przypomina woń kwiatów rzepaku, może być duszący, a przez innych odbierany jako niemiły.
Obróbka cieplna minimalizuje zapach. Miód ten ma trochę dziwny smak. Jest łagodny, ale mdły, z nutą goryczki. Zbierany jest głównie na przełomie maja i czerwca. Trzeba go przechowywać w szczelnie zamkniętych szklanych naczyniach, gdyż bardzo chłonie wilgoć.
Kiedy pomaga spożywanie miodu rzepakowego?
Wyczerpanie
Ze względu na dużą zawartość glukozy i innych cukrów prostych. Miód rzepakowy poleca się w stanach wyczerpania organizmu. Stanowi dobrą „odżywkę regeneracyjną”. Wskazany jest również przy długotrwałej pracy fizycznej i umysłowej
Dolegliwości układu sercowo-naczyniowego
Wzmacnia serce i siłę jego skurczu. Powoduje rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, co sprzyja lepszemu dotlenieniu i odżywieniu oraz zapobiega miażdżycy.
Obniża i normalizuje ciśnienie tętnicze krwi, a nawet pomaga w uzupełnieniu niedoboru potasu, normującego pracę serca.
Przeziębienia
Jest przydatny we wspomaganiu leczenia infekcji gardła, nosa i oskrzeli.
Łagodzi kaszel i stymuluje układ odpornościowy. Ma niskie właściwości antybiotyczne.
Problemy z żołądkiem
Zmniejsza odczyn zapalny towarzyszący wrzodom żołądka i dwunastnicy.
Przyspiesza też gojenie się ran wrzodowych i nadżerek. Pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami i mdłościami.
Problemy skórne
Wykazuje działanie ściągające i przyspieszające gojenie, ziarninowanie i bliznowacenie ran. Oczyszcza także rany z martwicy i chroni je przed zakażeniem.
Może zapobiegać tworzeniu się pęcherzy po oparzeniu, jeśli zostanie szybko przyłożony do skóry. Jednak nie jest to zabieg zalecany w przypadku oparzenia.
Badania oraz doświadczenie wielu ludzi jasno potwierdzają dobroczynny wpływ miodu rzepakowego na ludzki organizm. Miód rzepakowy jest szczególnie zalecany osobom, które mają problemy z sercem, ciśnieniem, miażdżycą a niestety chyba każdy ma w rodzinie kogoś kto cierpi na takie dolegliwości.
Oto niektóre fakty:
- Wzmacnia serce i siłę jego skurczu
- Obniża i normalizuje ciśnienie tętnicze krwi dzięki zawartości acetylocholiny, potasu i magnezu
- Poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i elementy odżywcze
- Zawiera dużo glukozy będącej najlepszą odżywką dla mięśni
- Wyrównuje w organizmie niedobory potasu
- Usuwa wodę z tkanek, zmniejszając obrzęki
- Zapobiega miażdżycy
- Wzmacnia organizm osłabiony psychicznym lub fizycznym wysiłkiem
Oto praktyczna kuracja na wzmocnienie serca i obniżenie ciśnienia:
Wymieszaj po pół szklanki miodu rzepakowego, soku z marchwi, buraków i chrzanu. Całość podziel na cztery części. Pij cztery razy dziennie po pół szklanki, na godzinę przed posiłkiem. Kurację stosuj 2–3 miesiące. Wzmacnia serce i obniża ciśnienie. Zdajemy sobie sprawę że uzyskanie każdego dnia przez 2 miesiące szklanki soku z chrzanu nie jest łatwe. Zasadne może być zmniejszenie ilości soku z chrzanu do 20-50ml.
Osłabienie organizmu:
Jak już wspomnieliśmy miód rzepakowy posiada duże ilości cukrów prostych, w szczególności glukozy, która świetnie wzmacnia organizm, zwłaszcza mięśnie. Jest on polecany przede wszystkim przy wysokim wysiłku fizycznym czy umysłowym gdy organizm jest osłabiony i wyczerpany. Dlatego zamiast słodyczy czy napojów energetycznych sięgnij po kilka łyżek miodu rzepakowego lub zastosuj poniższą kurację.
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki miodu rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
Wszystko wymieszaj i zostaw napój do następnego dnia. Rano przed posiłkiem jeszcze raz wymieszaj i wypij na czczo. Prowadź kurację przez co najmniej 2 miesiące.
Barbara S.
Z pasieki od Państwa Kosackich miodek rzepakowy-znakomity; nawet z tamtego roku świetnie przechowuje się-gorąco polecam.